Despre infrastructura urbană, cu accent pe spațiile de parcare. Bucureștiul, azi
Adrian Ilie, Consultant dezvoltare urbană și Director executiv al Synergetics, invitatul emisiunii Omul potrivit - Digi FM
Adrian Ilie, Consultant dezvoltare urbană și Director executiv al Synergetics, invitatul emisiunii Omul potrivit - Digi FM
Adrian Ilie, Director executiv al Synergetics, pentru Business Magazin
Adian Ilie: "Ne propunem și vom realiza o dublare a importanței segmentului IT în cadrul companiei, în anul 2022, astfel încat veniturile din dezvoltarea de software și servicii de procesare de date să reprezinte o treime din totalul veniturilor."
Fără datele-ancoră, nu putem verticaliza informația pe care să o folosim într-un flux de lucru digital.
În urma listării, free float-ul va fi de 18,18%. Compania îşi propune o dublare a afacerilor în 2022.
Țintim să ajungem la 20 de milioane de lei cifra de afaceri anul viitor, în care segmentul de venituri preponderent să fie din aplicații IT și servicii de date geospațiale.
Banii atraşi vor fi utilizaţi pentru extinderea activităţii: creşterea personalului, precum şi achiziţia de hardware şi software pentru furnizarea SaaS, software ca serviciu, compania urmând să se listeze pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti.
Synergetics Corporation, companie de servicii de date geospaţiale, management al teritoriului şi planificare urbană, îşi propune să atragă 5 milioane de lei printr-un plasament privat, cu scopul finanţării proiectelor de dezvoltare ale societăţii.
Noi suntem antreprenori și dacă suntem într-o situație contraproductivă nu insistăm să rămânem blocați în ea.
Pentru noi, planificarea dezvoltării unui oraș înseamnă înțelegerea deplină a interesului public și un continuu exercițiu de etică, onestitate și deschidere.
Urbanismul este un domeniul trans și interdisciplinar, în care pui în sinteză munca a 20 de discipline. Pentru ca Studiile de fundamentare să fie elaborate, autoritățile publice sunt obligate prin lege să pună la dispoziție modul în care a fost operaționalizat planul urbanistic anterior.
Etapele contractuale sunt în interdependență și succesiune logică, respectiv, pentru executarea activităților unei faze este necesară finalizarea fazei anterioare.
Adrian Ilie: "Administrația face un efort în a accesa fonduri și a face investiții, dar nu avansează în profunzimea cu care formulează politicile publice. Pentru a avea o abordare corectă, ar trebui să înțelegem ce înseamnă cu adevărat inovația și să promovăm transferul de inovație în administrația publică."
Synergetics nu a reușit să obțină, deocamdată, de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, datele de care are nevoie.
Adrian Ilie: “Ar trebui să lucrăm cu instrumente actuale, cu tehnologie, cu date. Politicile de transport înseamnă foarte multă statistică, foarte multă analiză, foarte multă cunoaștere aplicată."
Adrian Ilie: “Nu există soluții-minune, iar pentru a elabora politici de transport este nevoie să fie monitorizate și înțelese, pe de o parte, sursele congestiilor, pe de altă parte, aspectele care determină performanța transportului sau a mobilității, în București.”
Adrian Ilie: "Trebuie găsit un echilibru între costurile pentru serviciile publice și nevoile de investiții. Trebuie gândit un mix de transport bazat pe studii. Bucureștiul poate fi recuperat documentându-ne, aplicând regulile corecte și, în primul rând, preocupându-ne. Așa începe orice dezvoltare."
Adrian Ilie: “Până la alocări de mari capitaluri, este nevoie de măsuri care presupun investiții mai mici, dar cu impact durabil, cum ar fi respectarea regulilor de circulație, schimbarea percepției asupra transportului în comun, facilitarea accesului la transportul în comun sau crearea de alternative la transportul public.”
Planul Urbanistic al Municipiului Braşov este realizat de Asocierea dintre Synergetics (lider) şi Quattro Design. Elementul de noutate absolută a proiectului îl constituie faptul că forma actualizată a PUG va fi complet digitalizată, în format GIS şi va permite gestionarea eficientă a orașului.
Adrian Ilie: “Importantă este participarea publicului și modul în care noi, împreună cu Primăria Brașov vom trezi interesul pentru acest proiect, pentru că înțelegem ideea de urbanism participativ și vrem ca toate nevoile să fie exprimate și luate în considerare, în formularea viziunii de dezvoltare."
La Cluj există un PUG, funcțional de la sfârșitul anului 2012, dar intrat cu drepturi depline din 2014.
Adrian Ilie: “În București nu se mai respectă regulile de circulație și nu mai există contravenții. Urmarea: ambuteiaje și parcări ilegale care produc blocaje. Cauza? Orașul s-a dezvoltat în ultimii 15 ani păstrând aceeași infrastructură din 1989. Avem în Bucuresti și Ilfov dublul mașinilor din Viena.”
Adrian Ilie: “Pentru a avea proiecte de dezvoltare cu impact real, trebuie stabilită nevoia de "navetă" la nivelul capitalei - București și Ilfov - totalizând zilnic sute de mii de participanți la trafic, iar totul trebuie gândit în termeni de mobilitate și accesibilitate.”
La sediul primăriei, s-a semnat contractul de elaborare a noului PUG al oraşului. Firma care a câştigat licitaţia, Synergetics (în asociere cu Quattro Design) are trei ani la dispoziţie să pună la punct planul care ar transforma oraşul într-unul inteligent.
Adrian Ilie: “Ne aflăm la un pas de obținerea autorizației de construire pentru toate proiectele cerute de Municipalitate. Dar nu putem formula, în calitatea noastră de consultanți, strategia de finanțare a Primăriei."
Adrian Ilie: “Ne pregătim de o criză majoră în ce priveşte traficul din Bucureşti, e abia începutul ceea ce trăim astăzi. (...) Ne aflăm în situaţia de a vedea efectele a 25 de ani de lipsă a planificării. În România cuvântul planificare nu există."
Adrian Ilie: "Aplicația este o formă de "contabilitate" urbană. Ea poate integra și interrelaționa orice tip de informație. După care are loc elaborarea unui plan urbanistic general ce constituie, în momentul de față, de fapt, prima fază a eGuvernării."
Adrian Ilie: "În acest moment, consorţiul format din cele 14 companii care lucrează de cinci ani pentru PIDU nu are un interlocutor mandatat legal pentru luarea deciziilor şi nici o echipă care să coordoneze proiectul din partea PMB."
"Soluția nu era rezilierea contractului, ci punerea la dispoziție, la timp și în totalitate, de către Primărie, a datelor necesare, solicitate în repetate rânduri, pentru a ne putea îndeplini obligațiile asumate și pe care considerăm în continuare că le putem duce la capăt."
Drept la replică, privitor la informațiile din articolul "Boc despre actualizarea PUG-ul din Cluj-Napoca: „Ori faci la timp și de calitate, ori nu mai ai ce să cauți în Cluj”", publicat de Actual de Cluj.ro
Costinela Caraene Manager Comunicare